Tekstil


GENERELT OM MØBEL- STELL OG VEDLIKEHOLD

Normal nedbrytning over tid - utseendeforandring og forringelse - spesielt av tekstiler og hud, som følge av bruk og slitasje, må påregnes på alle møbler. Dersom et nytt møbel mot forventet har en mangel, må du som kjøper innen rimelig tid etter at du har oppdaget mangelen - eller burde ha oppdaget den, gi salgsstedet melding om at du vil klage på mangelen.

For at møbelet skal ta seg godt ut så lenge som mulig, er det viktig at du tar godt vare på det. Husk at verken møbelhud eller møbelstoffer er selvrensende eller vedlikeholdsfrie og påvirkes av både ytre- hud, hår, syreholdig svette og fargesmitte fra dongeribukser. I tillegg etterlater også søl merker som må behandles umiddelbart.

Sofaer og stoler er de møblene som i størst grad blir brukt. Derfor er det viktig at en har kunnskap om møbelhud- og møbeltekstilers egenskaper og kvaliteter, for å kunne vite hvordan disse på best mulig måte vedlikeholdes og rengjøres. Likevel må du beregne normal slitasje/nedbrytning over tid.

Vedlikeholdsveiledningen nedenfor beskriver anbefalinger for støvtørking, rengjøring og flekkfjerning i forhold til både møbeltekstil, møbelhud, tre og noen andre vanlige møbeloverflater. For veiledning om stell/vedlikehold av nytt møbel, kontakt butikk/leverandør som har solgt møbelet eller produsenten.


VEDLIKEHOLDSGUIDE FRA GUDBRANDSDALENS ULDVAREFABRIKK


MØBELTEKSTILER

GENERELT OM MØBELTEKSTILER

Smuss og støv som blir liggende i stoffet er med på å bryte ned tekstilfibrene og bidrar sterkt til å forkorte stoffets levetid. Regelmessig (ukentlig) støvsuging med myk børste hemmer nedbrytingen og er helt nødvendig for at stoffet skal oppnå lang levetid. Viktige vedlikeholdsfaktorer er: 1) Hovedrengjøring, 2) flekkfjerning, 3) kontroll av fargeekthet og forsiktighetsregler for møbeltekstler.

VEDLIKEHOLDSFAKTORER

  1. Begynn å rengjøre møbelstoffet så snart du ser at at støvsuging og vanlig støvtørking ikke lengre er nok. Til hovedrengjøring anbefales skumrens. Kontakt møbelets forhandler for veiledning. Hvor hyppig dette bør gjøres avhenger av møbelbruken, men de delene av møbelet som kommer i kontakt med kroppen bør rengjøres minst en gang hver tredje måned.
  2. Hovedrengjøring:
  3. Flekkfjerning:
    Når uhellet er ute, er det viktig å få fjernet sølet/flekken så raskt som mulig. En ny flekk lar seg lettere fjerne enn en gammel. Får du en flekk som du er usikker på hvordan du skal fjerne, bør du kontakte møbelets forhandler. For fjerning av flekker bør du unngå vanlige husholdningsvaskemidler ettersom mange av dem er for kraftige for tekstilet, og ALLE andre produkter som inneholder løsemidler eller olje, ettersom de kan ødelegge stoffene.
  4. Kontroll av fargeekthet:
    Ved hovedrengjøring og flekkfjerning skal du alltid sjekke at stoffets fargestoffer tåler det vaskemiddelet du skal bruke. Gjør en prøve på et sted på møbelet som ikke synes. La det tørke, og sjekk resultate.
    • Naturfibre- tekstiler som er laget av naturfibre som bomull, lin og ull, eller av kunstfiberet viskose, er svært behagelige fordi de puster og suger opp svette. Disse tekstilene er hydrofile - trekker og suger til seg vann og alt som inneholder vann. Tekstilene er også oleofile - absorberer olje og fett, f.eks. fettsyrene fra svette.
    • Syntetfibre - tekstiler som er laget av syntetfibre som polyester, polyamid og akryl, har enestående mekanisk motstandsevne. Disse tekstilene er hydrofobe - avviser vann og andre vesker. Flekker fra væskesøl og vannbaserte produkter blir ikke sugd opp av fibrene, og disse flekkene er dermed enklere å fjerne. Fibrene er imidlertid oleofile - trekker til seg olje og fett.
    • Blandingsfibre - tekstiler laget av blandingsfibre - ulike kombinasjoner av naturlige, kunstige og syntetiske fibre, er svært motstandsdyktige mot flekker og har ypperlig komfort.
    • Forsiktighetsregler for møbeltekstiler:
  1. De viktigste hensyn man bør ta for sine møbler: Rengjøring, lysekthet, unngå skader, møbeltekstilers levetid og kjæledyr.


    • Lysekthet - Mange møbler ødelegges unødig av påvirkning fra sollys. Husk at all lyspåvirkning vil svekke både fibrene og fargestoffene i tekstilet. Selv om møbeltekstilet er testet og godkjent for lysekthet, bør møbelet plasseres slik at direkte sollys og skarpe reflekser unngås. Persienner eller markiser anbefales, men vær samtidig oppmerksom på at ikke alle tekstiler i markiser eller gardiner stopper skadelig UV-stråler. Det er viktig å tenke over at solen skinner inn i rommet også når vi ikke selv er tilstede! Spesielt den "lave" solen på våre breddegrader når langt inn i rommet - hele dagen. Skal du være lenge borte, bør møblene tildekkes spesielt. Spør din møbelforhandler hvordan du best kan beskytte dine møbler så de ikke forringes unødig av sollys.
    • Hvordan unngå skader på møbeltekstiler - Klær med ekstremt grove sømmer eller skarpe detaljer som f.eks. nagler, eller belter med metallbeslag, øker slitasjen og kan trekke ut tråder. Dongeriklær - særlig nye, og klær med uutvasket fargestoff, kan medføre avfarging. Gjenstander eller verktøy i baklommer kan skade møbeltekstilet.
    • Møbeltekstilers levetid - Manglende stell og vedlikehold reduserer stoffets levetid. Brukes møbelet ekstremt mye hver dag, anbefales varetrekk og armbeskyttere (dette kan bestilles til de fleste møbler).
    • Kjæledyr - Kjæledyr og stoppede møbler hører ikke sammen. Hår, klør og sikling sliter hardt på stoffet. Firbente familiemedlemmer bør være i kurven sin, ikke i møblene.